Spiel 2014: een vooruitblik (deel 7)

Imperial settlers (Portal Games)

In Imperial Settlers, een kaartspel voor 1 tot 4 spelers, bent u een Egyptenaar, Japanner, Romein of Barbaar die een nog maagdelijk en vooral onontgonnen gebied heeft gespot. U gaat uw rijk dus aanzienlijk kunnen uitbreiden. Maar ziet u aan de einder, op die heuvel, niet het silhouet van enkele verkenners van uw grootste concurrenten? Snel handelen is dus geboden, als het moet met geweld.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Imperial Settlers is een bewerking van 51st State, een spel dat u altijd al heeft geïntrigeerd, maar omwille van de scherpe speltechnische kantjes uw spellenkast nooit heeft gehaald. Bewerken betekent hier: stroomlijnen en toegankelijker maken. U bent nu al verkocht.

Multifunctionele kaarten zijn de achillespees van uw kredietkaart.

Imperial Settlers wordt door insiders nu al getipt als Kennerspiel des Jahres 2015. U bent dus zeer alert.

Portal Games is een uitgever die bekend staat om kwalitatief hoogstaande spellen. U hebt de neiging hen ook deze keer vol te vertrouwen.

U koopt alleen spellen met een hoge herspeelhaarheidsfactor.

U speelt graag met facties die elk hun eigen specialisaties hebben en u kunt intens genieten van het exploiteren van hun speltechnische mogelijkheden.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Portal Games voorbij want:

De Egyptische factie is, als u wil winnen, dė factie om voor te gaan. U hebt niets tegen onevenwicht in spellen, maar wel als het uw winstkansen bij spelaanvang al hypothekeert.

Waarom is de tekst op de kaarten zo klein, terwijl er ruimte zat is om voor een grotere font te gaan? Uw leesbril moet weer uit de kast en u hebt daar geen zin in.

‘We need a bigger boat’, oreerde chief Brody na zijn eerste visual met dė witte haai. Na uw eerste visual met Imperial Settlers zal uw eerste reactie zijn: ‘We need a bigger table.’ En ‘a bigger table’ is dan weer net niet de achilleshiel van uw kredietkaart.

U vindt het niet leuk als uw tegenspelers voortdurend uw gebouwen komen vernietigen, of het nu Barbaren zijn of niet.

U houdt niet van spellen waarin het aanvallen van uw tegenstanders speltechnisch ingebakken zit.

U moet niets hebben van spellen die met z’n drieēn altijd uitdraaien op het bashen van een zwart schaap, dat er dan voor de rest van het spel voor spek en bonen bijzit.

U vreest voor het zandbank fenomeen, een verschijnsel dat zich voordoet bij spellen waarin elke beurt aanzienlijk langer duurt dan de vorige omwille van de toename van keuzemogelijkheden. Combineer dat met een beurtanalist aan tafel en u kunt de speeltijd van 45 tot 90 minuten op de doos gerust met factor 2 of 3 vermenigvuldigen. Neen, dank u.

Dominique