Vos en Haas

Laten we heel kort ‘Linko!’, het nieuwe kaartspel van de heren Kramer en Kiesling, even onder de loep nemen.

Heel kort, want er valt eigenlijk weinig over te vertellen.

Eric Martin daarentegen, nieuwsverspreider op BGG, ging er kwijlend aan ten onder. Hij bezweek naar verluidt onder de stapel wierookvaten die hij maar bleef aanslepen.

Dat intrigeert uiteraard.

In ‘Linko’! speelt u getalkaarten uit en legt deze voor u neer op tafel. Die getallen gaan van 1 tot 13 en er zijn er 8 van elke soort in de stapel, aangevuld met 5 jokers. Op de kaarten staan ook op vossen lijkende lynxen afgebeeld, verder van geen enkel belang.

Uw doel: het meeste overwinningspunten halen op het moment dat het speleinde zich aandient. Dat gebeurt wanneer een speler zijn handje leeg speelt of er niet meer kan bijgetrokken worden van trekstapel en aanbod. Uw punten tellen is eenvoudig: u trekt van uw aantal uitgespeelde kaarten uw handkaarten af. Hierbij gaat het om het aantal kaarten, niet om de getalletjes die erop staan.

Tijdens uw beurt speelt u een aantal kaarten van dezelfde getalwaarde uit – 1 kaart mag ook – en vergelijkt die met de laatste setjes die uw tegenspelers hebben uitgespeeld. Is uw getalwaarde hoger en bestaat uw setje uit evenveel kaarten mag u met de klok mee uw tegenspelers aanvallen – u neemt hun kaarten op hand – of u doet dat niet. Als u dat doet moeten ze hetzelfde aantal kaarten weer bijtrekken van trekstapel en/of aanbod. Doet u dat niet mogen ze kiezen: hun laatst uitgespeelde setje weer op hand nemen of ze afleggen en hetzelfde aantal op bijtrekken van trekstapel en/of aanbod.

Jokers nemen de waarde van de kaarten aan waarmee ze worden uitgespeeld. Speelt u ze zonder getalkaart(en) worden ze beschouwd als de hoogste waarde in het spel.

Uw ultieme ‘Linko!‘ orgasme bereikt u uiteraard wanneer u iedereen aan tafel kunt aanvallen.

‘Linko!’ is eenvoudig, en ook wel een beetje origineel. U kunt immers enkel andere (betere) kaarten op hand krijgen als een tegenspeler u als prooi kiest. Dat betekent dat u hen af en toe uit hun tent moet lokken.

Maar toch heb ik mijn bedenkingen. Uw starthand van 13 kaarten bepaalt toch heel veel van wat zich daarna afspeelt. Maakt u zich vooral geen illusies, als het u bij het uitdelen van de kaarten tegenzit is de kans heel groot dat u niet het vosje – sorry, lynxje! – maar het haasje bent. Daarom toch maar best enkele partijtjes na elkaar spelen en de puntjes optellen.

‘Linko!’ is een leuk kaartspel, vooral in een ongedwongen familiale sfeer, en heeft daarom alleen al zijn bestaansrecht.

Of het voor de veeleisende veelspeler een blijvertje is durf ik echter zeer te betwijfelen.

Ook jammer dat de Duitse titel, Abluxxen, voor de Nederlandstalige markt niet werd weerhouden. Het ware leuk geweest, een spel op het rek dat uit een goedkope Duitse pornofilm uit de jaren 70 lijkt weggelopen.

Dominique

 

‘Linko!’

Ravensburger (2014)

Michael Kiesling en Wolfgang Kramer

2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar

25 minuten

 

4 gedachtes over “Vos en Haas

 1. 3 correcties:
  1. het is geen vos maar een lynx (Abluxxen komt van Abluchsen (aftroggelen). Luchs betekend ook lynx in het Duits. Linko betekend ook lynx, maar dan in het Esperanto).
  2. een speler krijgt geen 12 maar 13 handkaarten.
  3. familiale setting? Dan wel een familie die tegen een stootje kan. Wij spelen het keihard!
  Prima spel!

  Like

 2. Olavf,
  1. Genoteerd. Blijkbaar zijn ze wel tegen de illustrator vergeten te zeggen dat er een lynx werd verwacht op de kaarten en geen vos.
  2 Gecorrigeerd. Ik zat tijdens het schrijven blijkbaar nog met de starthand van Legendary: A Marvel Deck Building Game in het hoofd, die ik net ervoor -tig keer solo had gespeeld.
  3. Niet gecorrigeerd. Dit blijft in mijn ogen een vederlicht en geluk afhankelijk familiespel. Je geeft het zelf aan: een stootje, geen stoot. Dat je het keihard speelt betekent niet dat het niet om een familiespel zou gaan. Mens Erger Je Niet, toch ook niet bepaald een spel voor de veeleisende veelspeler, speel ik ook kei- en keihard.

  Like

 3. Hebben dit voorbije spelavond opnieuw en opnieuw gespeeld met 5 man. Steeds een andere wending … een heel gemakkelijk aan te leren kaart spelletje dat grafisch wat zwak is maar anders gewoon leuk is en dat is toch het belangrijkste.

  Like

Reacties zijn gesloten.