Spiel 2013: een vooruitblik (deel 14)

Ruse (Bonsai Entertainment / Game Salute)

Er is een moord gepleegd in St. Sebastian, een Victoriaanse stad in een steampunk universum, en u staat op de shortlist van mogelijke daders.

De enige manier waarop u uw onschuld kunt aantonen is de echte dader van de moord ontmaskeren. Daarvoor hebt u echter bewijzen nodig.

In dit kaartspel voor 3 tot 5 spelers gaat u tijdens uw beurt andere spelers beschuldigen door motief-, methode- of opportuniteitskaarten uit te spelen of alibikaarten om de beschuldigingen van uw tegenspelers te ontkrachten.

Reserveer alvast uw plaatsje in de wachtrij want:

Als het gaat om korte communicatieve spellen met een scheut deductie en humor wurmt u zich sowieso tot op de eerste rij.

Steampunk is een universum waarin u zich helemaal thuis voelt.

Als het spel tegenvalt kunt u het ook nog gebruiken om er klassieke kaartspellen mee te spelen.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Bonsai Entertainment en Game Salute voorbij want:

U hebt ondertussen al genoeg van dit soort spellen in de kast staan. Het heerlijke Coup bijvoorbeeld, of het iets minder heerlijke Mascarade, of Love Letter, of Lost Legacy. U twijfelt heel erg aan de meerwaarde die Ruse u kan geven.

U stelt zich grote vragen bij het deductieve element van het spel. U hebt het gevoel dat u door lukraak beschuldigingen uit te spelen het spel zomaar kunt winnen. Dat schrikt u toch een beetje af.

De spelbeleving hangt hier erg af van het soort spelers met wie u aan tafel zit. Als u zich het beeld voor de geest haalt van de euroverslaafde fossielen waarmee u uw speeldagen probeert op te luisteren krijgt u plots ook heel scherp het beeld door van een pleziermeter die een waarde ver onder vriespunt aangeeft. U past.

Met z’n vijven beter dan met z’n vieren en met z’n vieren beter dan met z’n drieën. U hebt al moeite om drie spelers aan uw speeltafel te krijgen. Dit kunt u dus gerust links laten liggen.

Dominique