Alleen als u medisch geschikt bent.. (Asmodee Proeverij 15 november 2012: proefstaal 2)

Escape: The Curse of the Temple

In de oostelijke vleugel van de ronduit indrukwekkende demoruimte van Asmodee Benelux bevindt zich ‘Het Hok’. Dat is althans de naam die het personeel van Asmodee aan het bouwsel geeft. Het is een houten, zwart geschilderde constructie die wordt ingezet bij het demoën van spellen die nood hebben aan duisternis en – zo bleek tijdens de proeverij van 15 november jongstleden – spellen die een niet geringe geluidsoverlast veroorzaken. Off the record hebben ingewijden mij verteld dat ‘Het Hok’ ook wordt gebruikt als bezinningsruimte voor werknemers die op het einde van het werkjaar hun quotum niet hebben gehaald. Vandaar het hangslot aan de buitenkant.

Soit, wij werden vriendelijk gesommeerd in ‘Het Hok’ plaats te nemen voor een partijtje Escape: The Curse of the Temple. Niet dat ‘Het Hok’ ons angst inboezemde, maar het was toch opvallend hoe wij ons na het plaatsnemen aan de speeltafel collectief naar de deur richtten om te horen of we de sleutel in het hangslot niet hoorden knarsen.

Gelukkig niet.

Ik hoef u niet veel meer te vertellen over Escape: The Curse of the Temple. U, veelspeler zijnde, weet er waarschijnlijk al alles over en ik ga het dan ook kort houden. Het volstaat om te melden dat u zich in een vervloekte tempel bevindt wiens buitendeur zich onherroepelijk sluit over 10 minuten. Over die tijdspanne kunt u beschikken om de deur in kwestie te bereiken. U hebt daarvoor geen horloge nodig, een cd-speler volstaat. Het spel voorziet u immers van een digitaal schijfje waarop de tijdsduur met stemmige – lees: onheilspellende – muziek wordt aangegeven.

Het lijkt inderdaad een beetje op winkelen met vrouwlief op Antwerpen Meir vlak voor sluitingstijd.

Zodra de digitale aftelling achter de rug is begint uw race naar de uitgang. Racen doet u door dobbelstenen te gooien waarvan de symbolen u toelaten u naar een aangrenzende kamer te bewegen, nieuwe kamers (tegels) aan te leggen en edelstenen te verzamelen. Die edelstenen hebt u nodig om uw allerlaatste exploot, het inademen van de frisse buitenlucht, enigszins te vergemakkelijken.

Dobbelen doet u simultaan en vooral tegen de tijd, want tijd is vrijheid. Gooit u zwarte maskersymbolen verliest u die dobbelstenen, gooit u er gele mag u eerder kwijtgespeelde dobbelstenen weer recupereren. Medespelers kunnen u helpen maar ze moeten zich dan wel in dezelfde ruimte bevinden.

Halfweg wordt u door de geest van de tempel vriendelijk maar dringend verzocht op uw stappen terug te keren en de starttegel nog eens een bezoekje te brengen. Daarna mag u definitief de uitgang opzoeken.

Dit alles gebeurt in een coöperatieve setting: u wint of verliest allemaal samen.

U moet het zien om te geloven: als u een sessie Escape gadeslaat hebt u het gevoel dat u naar het eindresultaat van een groepsuitbraak uit een psychiatrische instelling staat te kijken. Iedereen dobbelt er als een waanzinnige op los, er wordt van alles naar elkaar geschreeuwd en op de achtergrond blijft die cd-speler maar dreigende bassen uitbraken. En dat een volle tien minuten lang. En na afloop, u zult het zien, begint dat stelletje ongeregeld gewoon weer van voor af aan.

Escape: The Curse of the Temple is een belevingsspel. Een hectisch belevingsspel. U moet hiervoor zijn als u zich hiermee wilt amuseren. U moet kunnen presteren onder extreme tijdsdruk en u moet ten allen tijde het hoofd koel houden. U moet ook rekening houden dat u door de hectiek ook fouten zult maken onderweg. Dat is u vergeven, u bent hier tenslotte bezig uw vege lijf te redden in dit spel. En dat van uw medespelers.

Het enige wat ontbreekt in dit spel is een bijsluiter waarin de tegenindicaties worden opgesomd, als daar zijn: zwangere vrouwen, hartpatiënten, mensen die lijden aan een hoge bloeddruk, mensen met claustrofobie – u moet echt wel op zoek naar een geluiddichte cabine – en mensen die graag houten pionnetjes op spelborden plaatsen waarmee ze grondstoffen kunnen verzamelen om gebouwen op te richten waarmee ze later goederen kunnen produceren die ze dan op hun beurt weer kunnen inruilen tegen bonuskaarten en overwinningspunten.

Zoekt u nog een leuke voor oudejaarsavond, laat ons zeggen zo omstreeks 23u50? Zoek niet langer. De ontlading om middernacht zal ongeëvenaard zijn.

Maar daarna douchen.

Dominique

 

Escape: The Curse of the Temple

Queen Games, 2012

Kristian Amundsen Østby

1 tot 5 spelers vanaf 8 jaar

10 minuten