Krachtbal

Aanschuiven bij een leuk sport-kaartspelletje, daar hoeft men mij niet voor aan te porren. Temeer daar deze activiteit, in tegenstelling tot het echte werk,  mij geen enkele fysieke inspanning kost.

Het enige probleem is dat dit soort spelletjes, of meerbepaald goede sport-kaartspelletjes, niet bepaald dik gezaaid zijn.

Er zijn uiteraard uitzonderingen. Ik kan bijvoorbeeld heel erg genieten van Finale (Kosmos), hoewel dat verre van perfect is. Ook NHL Ice Breaker (CSE Games / SportFX) is niet te versmaden. En, last but not least, mag men mij gerust midden in de nacht uit bed komen halen voor een sessie van The World Cup Game (Games for the World).

Maar toch: de spoeling is te dun.

Al is er beterschap merkbaar.

Zo plofte onlangs het meer dan geslaagde Forceball op mijn deurmat neder, een kaartspel voor twee. En dat is sindsdien zowat grijs gespeeld, zo grijs dat ik mogelijk al aan een nieuw exemplaar toe ben.

Forceball simuleert een futuristische sport waarbij, als ik de kaarten goed bekijk, een soort ijshockeystick een prominente rol speelt. Met die stick probeert u een bal (of is het een puck?) het doel van uw tegenstander in te jagen.

Doelpunten kunt u alleen maken als u aanvaller bent. Aanvaller bent u enkel en alleen als u in het bezit bent van de bal. Als verdediger probeert u uiteraard uw tegenstander het scoren te beletten of, nog beter, hem de bal af te pakken zodat u de rol van aanvaller kunt overnemen.

Dat lijkt allemaal simpel maar dat is het niet. Zo kunt u alle acties die u op hand hebt (tackelen, op doel schieten, passen, afblokken, dribbelen, ..) niet zomaar lukraak uitvoeren. U hebt daar voldoende snelheid voor nodig. Die snelheid creëert u door middel van een zogenaamde snelheidsstapel, waarop u kaarten uit uw hand aflegt.

Het spel excelleert door de manipulatie van deze snelheidsstapel. Afhankelijk van welke league u speelt – het spel kent meerdere varianten – is het goed managen van deze stapel onontbeerlijk wilt u een kans maken om het spel te winnen. Speelt u tegen een veteraan wordt u dan ook gegarandeerd afgedroogd. U moet ook rekening houden met het irritante, maar tegelijk leuke feit dat de actie die u uitspeelt minstens een even hoge kracht/snelheidswaarde moet hebben dan de laatst uitgespeelde actie van uw tegenstander. Dat heeft tot gevolg dat u geduldig moet opbouwen tot u kunt toeslaan en scoren.

Ook erg interessant: de open trekstapel. De bovenste kaart is altijd zichtbaar waardoor uw tegenstander ziet welke kaart u eventueel – u bent niet verplicht ook maar iets op handen te nemen tijdens uw beurt – voor zijn neusje weg graait. En omgekeerd natuurlijk. U hebt dus tot op zekere hoogte informatie over de sterktes en zwaktes van uw tegenstander en het is dan ook de kunst deze wetenschap ten volle uit te buiten.

Drie periodes speelt u. Wie op het einde daarvan de meeste doelpunten achter zijn naam heeft staan is Forceballkampioen.

Medespeler, het is ongelooflijk hoeveel spel de onbekende – jawel – auteur in dit deckje van 55 kaarten heeft weten te proppen. U moet het een en ander afwegen tijdens een speelronde en ik moet toegeven dat het lang geleden was dat het nemen van de juiste beslissing op het juiste moment mij zoveel aangename stress bezorgde tijdens een kaartspel.

Samengevat: Forceball is een meer dan geslaagde futuristische sportsimulatie met een overzichtelijke kaartstructuur, een speelsnelheid die deze van het licht benadert, een lekkere compactheid, een speelveld dat u toelaat dit overal te spelen en een diepte zoals ik die maar zelden in één kaartendeck ben tegengekomen. Voeg daarbij nog de zeer scherpe prijs en u hebt een toppertje in handen. Laat de manga-achtige illustraties er u vooral niet van weerhouden dit aan te schaffen.

En het is goed voor uw mentale conditie. Wat wil een mens nog meer?

Dominique

 

Forceball

Gigantoscop / Impact! Miniatures (2011)

Auteur onbekend

2 spelers vanaf 10 jaar

30 minuten