Vier op een rij

Dominion, beste medespeler, wordt stilaan het kneusje van de klas. Verdienstelijk omwille van het frisse spelconcept dat het introduceerde, maar in het deckbuilderspeloton wordt het nu langs alle kanten door zijn eigen concept voorbijgestoken. Meer nog, Dominion zwalpt nu zo’n beetje voor de bezemwagen uit en ziet het peloton stilaan aan de einder verdwijnen.

Nog eentje die Dominion onlangs met een onverwachte, maar snedige, demarrage uit het wiel reed is Rune Age.

Rune Age is een Fantasy Flight verademing. Een verademing omdat alles al in de doos zit en er van eindeloze uitbreidingspakketten geen sprake is. Met deze doos en deze inhoud moet u het doen. Goed zo, FFG!

Het is ook een verademing omdat u hier vier spellen in één doos krijgt aangeleverd. Spellen die elk aanzienlijk van elkaar verschillen. Zo kunt u in de variant ‘The Cataclysm’ bijvoorbeeld coöperatief aan de slag. Maar u kunt ook – u hebt bijvoorbeeld een slechte dag gehad op de werkvloer – uw tegenspelers uitmoorden in de variant ‘Runewars.’ Bouwt u graag om ter snelst raad ik u aan het scenario ‘The Monument’ aan te snijden. Kunt u niet kiezen uit het voorgaande en wilt u van alles wat, leg dan gerust de kaarten voor het drakendrama ‘Resurgence of the Dragonlords’ op tafel.

En dat allemaal met een deckbuilder. En zonder eindeloze beurten.

Ik hoor het u al denken: daar moet een tekening bij.

Het is eigenlijk allemaal vrij eenvoudig hoor. U kiest een scenario, legt de daartoe bestemde neutrale kaarten (eenheden en steden), de goudkaarten en de gebeurteniskaarten in het midden van de tafel, legt de schadefiches en de gevechtsdobbelsteen binnen handbereik, kiest een volk waarmee u aan de slag wilt, plaatst uw persoonlijke eenheden in uw barakken en uw hoofdstad en bolwerken in uw koninkrijk, trekt van uw startdeck vijf kaarten op hand en u bent vertrokken.

Ik ga niet teveel in detail treden, maar u kunt heel wat doen tijdens uw beurt. Goud en invloed aanwenden om extra kaarten te kopen bijvoorbeeld, of vechten tegen neutrale eenheden of tegenspelers, bolwerken oprichten om uw invloed te vergroten en met die invloed dan weer extra goud verwerven.

Kaarten zijn neutraal of eigendom van een speler. Uw eigen eenheden rekruteert u uit uw eigen barakken en als ze sneuvelen keren ze gewoon weer naar die barakken terug zodat u ze later opnieuw kunt aankopen.

Nadat u dit alles hebt afgehandeld vult elke speler zijn handkaarten weer aan tot vijf en is uw linkerbuur aan zet.

Zodra elke speler aan de beurt is geweest wordt er een gebeurteniskaart van de trekstapel getrokken, de actieve speler leest deze met de nodige dramatiek voor en de gebeurtenis – u moet er niet al te veel goeds van verwachten – vindt plaats. Soms hebt u geluk en kunt u de actieve gebeurteniskaart, als het een eenheid is bijvoorbeeld, bevechten en eventueel claimen als beloning (goud of invloed).

Vechten is echt spannend, vooral door de speciale eigenschappen van bepaalde eenheden én niet in het minst de gevechtsdobbelsteen. Dit ettertje, dat wordt geactiveerd als zijn symbool op een kaart die betrokken is in de veldslag staat afgebeeld, zorgt ervoor dat u niet helemaal zeker bent van een goede afloop. Want voor elke schedel die u gooit gaat er eenheid van u onderuit. Vecht u tegen een andere speler moet u ook wel een beetje oppassen want die kan dan ook zijn handkaarten gebruiken om te riposteren. Wilt u een functie bekleden in Rune Age strekt een masterdiploma in risicomanagement zeer tot aanbeveling.

Ook leuk: de volkeren, elk met hun eigen sterktes en zwaktes. De Latari Elves bijvoorbeeld, zeer belezen in magie. Of de Daqan Loards, die geen boeken lezen en liever met brute kracht ten strijde trekken. Of de Ondoden, waarvan ik de naam van de aanvoerder niet eens durf uit te spreken, laat staan neer te schrijven. Ontdekt u hun potentieel gerust zelf.

Houdt u van deckbuilders met net dat beetje extra bent u hier aan het goede adres. Vier spellen in één doos (de kans is niet onbestaande dat u ze alle vier op een rij speelt), eenvoud en diepte, heel veel interactie, makkelijk leesbare kaarten die het uiterste van uw deckbuildingvaardigheden vergen en geen uitbreidingen in zicht. U kunt daarbovenop nog eens solo aan de slag. Dat pleit allemaal vóór Rune Age en dat is niet niks.

Voelt u zich thuis in het Terrinoth-universum, een universum waarvan Runebound, Rune Wars en Descent ook deel van uitmaken, en wilt u eens wat anders – iets beters – geef dit dan een kans. U gaat niet weten wat u overkomt.

Dominique

 

Rune Age

Arclight / Edge Entertainment / Fantasy Flight Games / Heidelberger Spieleverlag, 2011

Corey Konieczka

1 tot 4 spelers vanaf 13 jaar

60 minuten