Door- of doodgaan

U beseft het mogelijk nog niet helemaal, maar wij gaan allemaal dood. Eens, medespeler, zal uw speeltijd over zijn en wordt uw Levenswegbordje samen met uw andere onderdelen in een grote doos opgeborgen en in een kuil of verbrandingsoven geschoven.

U kunt dus maar beter aan de gedachte wennen.

En laat ik daar nu net het ideale bordspel voor hebben gevonden: Infarkt.

Infarkt is een spel waarin u zich wanhopig en zo lang en vergeefs mogelijk aan uw leven vastklampt in de hoop uw tégenspelers al eerste te mogen zien gaan. Dat u er op dat moment zelf als een uitgewrongen vaatdoek bij ligt zal u worst wezen. Ook uitgewrongen vaatdoeken kunnen dit spel winnen.

In dit spel, waarin uw activiteiten erg nauw aansluiten bij wat u in het dagelijkse leven zoal uitvreet, is uw doel de allerlaatste te zijn die enig teken van leven vertoont. Geen overwinningspunten hier, gewoon léven.

U beschikt bij aanvang over uw persoonlijk levensbordje waarop u uw fysiek en mentaal wel- en slechtbevinden monitort. De parameters zijn: bloeddruk, cholesterolgehalte, hartfunctie, bloedsuikerspiegel (diabetes), lichaamsgewicht, graad van depressiviteit en – het is niet anders, we kunnen er niet omheen – het risico op kanker.

Ik weet het, niet bepaald speltechnische concepten waarvoor een mens vrolijk mee aan tafel schuift.

Maar het moet gezegd: het spel zelf staat garant voor een leuke levensrit. Of dodenrit, het is maar hoe u het bekijkt. De kans is zelfs groot dat u na een eerste sessie onmiddellijk opnieuw de dood wilt uitdagen. U bent gewaarschuwd.

Elke ronde begint met een gebeurteniskaart die u uit een uitlage van een kaart per speler + 1 kunt kiezen. Uiteraard probeert u de minst negatieve – op dat niveau spelen we hier – voor de neus van uw medespelers weg te graaien. Zo valt een diarree-opstoot te verkiezen boven een onaangekondigd bezoek van uw schoonmoeder. En er zit nog meer leuk spul tussen: een echtscheiding bijvoorbeeld, of u wordt overvallen, of u krijgt een auto-ongeval, of omaatje sterft, of kerstmis dient zich aan (u wilt echt niet weten wat dat met uw lijf en leden aanricht). De makers raden aan deze gebeurtenissen tot aan het speleinde bij te houden zodat u achteraf uw levensloop kunt reconstrueren en dat blijkt inderdaad verrassend leuk.

Na de gebeurtenis gaat u uw hogergenoemde parameters ten goede of ten kwade beïnvloeden door drie activelden op het spelbord uit te kiezen en de gevolgen daarvan, al dan niet lijdzaam, te ondergaan. Zo kunt u zich bijvoorbeeld naar het werk begeven alwaar u uiteraard geld verdient maar ook depressief wordt. U kunt ook naar de apotheek waar u medicijnen kunt kopen. Obscure vetverbranders bijvoorbeeld die uw overgewicht met drie eenheden naar beneden jagen. Eigenaardige dikke, witte pillen vindt u daar ook. Als u de bijsluiter in het doosje nader bestudeert ziet u dat het om antidepressiva gaat. Handig. U kan vervolgens vrolijk naar de supermarkt om dingen te kopen, alleen loopt u dan het risiso – net als in het echte leven – dat u met producten thuiskomt die u aanvankelijk helemaal niet op uw boodschappenlijstje had staan. Op de rommelmarkt kunt u dan weer ongewenste (ongezonde) goederen inruilen tegen gewenste (gezonde). En staat het aanbod u daar niet aan kunt u dat, mits betaling van een forse som geld, beïnvloeden.

De leukste activiteiten spelen zich echter af in uw eigen huisje. Daar kunt u kiezen om tot rust te komen (depressie met één eenheid omlaag) of een feestje te organiseren. Een feestje waarop u uw linker- en rechterbuur uitnodigt. Het leuke is dat uw buren deze uitnodiging niet kunnen weigeren en dus willens nillens aan uw ongetwijfeld perverse en decadente uitspattingen worden blootgesteld. Eens kijken wat die bedorven wijn met hun gestel doet, of die vervallen snuiftabak. Met een beetje geluk laten uw gasten het leven tijdens zo’n feestje maar hou er dan wel rekening mee dat u als organisator twee eenheden depressiviteit aan uw totaal moet toevoegen. Van de schok.

Komen uw parameters in de gevarenzone – vanaf het getal vijf moet u echt gaan oppassen – ontstaat er een neerwaartse spiraal in uw algemene toestand die vergelijkbaar is met de opwarming van de aarde. Alles heeft invloed op alles en u ziet uw conditie zienderogen achteruitgaan. U bereikt een punt van no return. Zo gaat bijvoorbeeld uw hartfunctie er elke beurt extra op achteruit als uw bloeddruk zich op of boven eenheid zeven bevindt. U wordt als het ware naar het kerkhof of crematorium gezogen.

Maar het moet nog eens gezegd: het managen van uw vitale functies, beste medespeler, was nog nooit zo leuk.

Een dikke pluim voor de makers want ze hebben de uitbreiding(en) standaard in de doos gestopt. Uitbreidingen die het spel echt een meerwaarde geven. Zo kunt u de actievelden op het spelbord gaan moduleren middels het toevoegen van een carrièremodus, een familiemodus, een zwarte marktmodus, een barmodus en een – ja hoor, roept u maar – romantisch-erotische modus. Variatie genoeg zou ik zo zeggen en ik hoef u zeker niet uit te leggen op welke gezondheidssystemen deze modi zoal inwerken.

Infarkt is een fantastisch leuk spel en het thema linkt erg goed met het spelsysteem, iets wat heden ten dage eerder uitzondering dan regel is. Ik kan mij heel goed voorstellen dat niet iedereen dit thema genegen is en u moet misschien uw gezelschap eerst even voorzichtig polsen voor u dit op tafel legt, maar kunnen u en uw medespelers daar overheen wordt u getrakteerd op een erg aangenaam tijdverdrijf met heel veel tafelpraat.

En laat u tijdens het spelen vooral niet opjagen. Dat is slecht voor uw hart.

Laat u ook niet afschrikken door het eliminiatie-aspect. Op het moment dat de eerste speler het loodje legt is de rest er zo erbarmelijk aan toe dat het een kwestie van enkele minuten is voor de uiteindelijke winnaar kreunend rond de keukentafel strompelt.

Over het taalonafhankelijke materiaal valt niet te klagen. Mooie kaarten met een duidelijke iconografie, een spelbord en individuele bordjes die aan duidelijkheid en overzichtelijkheid niets te wensen overlaten en een mooie langwerpige doos (met daarop een prachtige deerne in verpleegsteruniform, gewapend met een defibrillator) waarin alles perfect past.

Dit, beste medespeler, is wat Foute Vrienden Vette Feesten had moeten zijn. Friedeman Friese heeft hier volgens mij op Spiel knarsetandend naar staan kijken.

Dominique

 

Infarkt

Czech Boardgames / Efko, 2011

Vladimír Brummer

2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar

45 minuten

 

Een gedachte over “Door- of doodgaan

  1. Blij dat je ook zo enthousiast bent. Bij ons is dit sinds Essen het absolute topspel: heel vaak gespeeld en telkens heel erg gesmaakt.

    Like

Reacties zijn gesloten.