Uitkijkpost: Nexus Ops

Als u zich graag begeeft op futuristische slagvelden, zo ergens rond 2315, en u zich verkneukelt in het leveren van strijd om rubium moet u met klamme handjes plaatsnemen in de wachtzaal van dr. Nexus Ops.

Dit heerlijke conflictspel wordt binnenkort opnieuw uitgebracht door Fantasy Flight Games. Als u trouwens twijfelt tussen Wiz-War, ook in de FFG pijplijn, en Nexus Ops raad ik u aan voluit te gaan voor de tweede. Meer zelfs: voor het laatste exemplaar bij uw spellenboer mag u van mij met uw concurrenten gerust een gevecht in regel aangaan. En u mag onder de gordel.

Waarom?

Omdat hier voluit de kaart van tactiek wordt getrokken – u móet aanvallen en liefst zo snel mogelijk – en de strategie vrolijk overboord wordt gekieperd, omdat het spel moduleerbaar is, omdat er geheime missies in zitten, omwille van de monoliet, omwille van de snelheid van spelen, omwille van de balans, omwille van de eenvoudige spelregels en omwille van het feit dat u ten allen tijde het gevoel behoudt dat u nog kunt winnen. Van hoeveel conflictspellen kan dat – en dan vooral dat laatste – worden gezegd?

Inderdaad.

Alleen jammer dat FFG is afgestapt van de fluorescerende speelstukken die het origineel zo aantrekkelijk maakten en de nieuweling, net als het origineel, iets té kleurrijk oogt. Leuk is dan weer dat de visueel erg saaie actiekaarten van het origineel een aantrekkelijke update hebben gekregen en er extra varianten werden toegevoegd.

Nexus Ops: het komt opnieuw in de rekken. Dat zou u erg vrolijk moeten stemmen.

Dominique