Zijne Eminentie

U bent op zoek naar een kaartspel dat al het goede van Glory to Rome, Race for the Galaxy en Dominion in zich verenigt en met de drie voornoemde spellen vervolgens doodleuk de vloer aanveegt?

Het is al in de handel hoor: het heet Eminent Domain.

In het schijnbaar eenvoudig gestructureerde melkwegstelsel waarin Eminent Domain zich afspeelt gaat u op zoek naar overwinningspunten. Die verzamelt u door het stichten van planeten, handelsactiviteiten en technische ontwikkeling.

Om die overwinningspunten te genereren beschikt u over een kaartendeck waarmee u aan politiek kunt doen ((gelukkig slechts eenmalig), planeten kunt koloniseren, oorlog voeren, handelen, produceren, technisch ontwikkelen en ten slotte: ”To boldly go where no man has gone before.”

Een beurt is poepsimpel. U, en u alleen, mag een kaart als actie uitspelen en vervolgens moet u een rolkaart uit de uitlage kiezen en deze uitvoeren. Voordeel van een rol voor u: u beschikt over ene interessante leidersbonus. Nadeel van een rol voor u: uw medespelers kunnen deze ook uitvoeren, al kunnen zij geen gebruik maken van de leidersbonus. Nog een voordeel bij het opnemen van een rol: u, maar jammer genoeg ook uw tegenspelers, kunt deze boosten met handkaarten en eventueel gelijkaardige openliggende symbolen op planeten en ontwikkelingskaarten in uw stelsel. Interessant daarbij is dat u op het einde van uw beurt uw handkaarten weer kunt aanvullen tot vijf (soms zelfs meer) en uw tegenspelers daarvoor moeten wachten tot het einde van hun volgende beurt.

Als u een rol kiest moet dat dus weloverwogen gebeuren. Wel-o-ver-wo-gen.

Eventueel een actiekaart uitspelen, verplicht een rol kiezen en deze uitvoeren en vervolgens het afval uit uw handkaarten verwijderen en deze weer aanvullen tot vijf. Het is in een wip voorbij. En in die wip hebt u verrassend veel gedaan.

Het speleinde, dat zich als u niet oppast ook in een wip aandient, wordt ingeleid door het verwijlen van een of meerdere trekstapels rolkaarten of de uitputting van de overwinningspuntenfiches. Geen paniek, elke speler krijgt evenveel beurten.

De heerlijkheid:

De eenvoud – duidelijke en overzichtelijke spelregels in groot lettertype – gecombineerd met diepgang.

De meerdere wormgaten die leiden naar de overwinning.

De spanning die wordt gegenereerd door het uitdunnen van de roltrekstapels en de overwinningspuntenstapel en de interessante mogelijkheden die dat biedt tot speelduurmanipulatie.

De constante betrokkenheid van alle spelers bij het kiezen van een rol door de actieve speler. Bij momenten is de spanning aan tafel dan ook te snijden, iets dat u bijvoorbeeld kunt merken aan de trillende handkaarten van uw linkerbuur.

De interessante manieren waarop u uw kaartendeck kunt manipuleren en de meestal prangende afwegingen die u daarbij moet maken.

De prachtige ruimteschepen die u in uw hangar hebt staan.

De noodzaak tot het voortdurend bespioneren van uw tegenspelers.

De constante stroom aan dilemma’s waarmee dit spel u opzadelt: ga ik voor een kolonisatietactiek? Kies ik niet beter het oorlogspad? Gaan mijn tegenspelers mij volgen als ik die rol kies en wat levert hen dat dan op? Hoe dicht zitten we bij het speleinde en kan ik het eventueel nog wat rekken? Hoe geraak ik op de meest efficiënte manier van mijn kaartenballast af? Ga ik die rol nu volgen en reduceer ik mijn eigen mogelijkheden voor de volgende beurt daarmee niet te zeer? Enzovoort, enzovoort.

Het intuïtieve spelverloop. Vijf minuten speluitleg. Uren speelplezier.

Zeer goed speelbaar met twee en drie spelers. Interessant als u weet dat het laatste segment over het algemeen niet bepaald genereus wordt bedeeld.

Ook een verademing: eindelijk eens geen achtergrondverhaal. Geen Zlorbs hier wiens rustige planetaire bestaan wordt bedreigd door de oorlogsrobots van de Zwarlogs die vanuit het stelsel Fylorium door hun dictatoriale leider Gynaecolgulum op hen werden afgestuurd. Niks van dat alles hier: gewoon die doos open, spelmateriaal op tafel, de regels uitleggen en aan de slag.

De weerhaakjes:

Muggenziften is dit en het is maar hoe een spellenmens het bekijkt, maar ik verwacht weeral een lading uitbreidingen.

Als u het oorlogspad kiest kunt u alleen planeten binnen uw eigen stelsel aanvallen. Agressievelingen komen dus niet helemaal aan hun trekken.

U werpt vooraf best een blik op de ontwikkelingskaarten die u in de loop van het spel kunt aanschaffen. Dat helpt bij het bepalen van een strategie.

De tekst op de kaarten mocht gerust iets groter.

Eminent Domain, beste medespeler, is een absolute topper! En ik ben echt niet in een milde bui vandaag want de zon schijnt en mijn terrasdeur wil weeral niet open.

U weet wat u te doen staat.

Dominique

 

Eminent Domain

Arclight / Tasty Minstrel Games (2011)

Seth Jaffee

2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar

45 minuten

 

Een gedachte over “Zijne Eminentie

  1. Deze staat al geruime tijd op onze wishlist. Na het bekijken van de review video’s op BGG is het gevoel om dit spel aan te kopen enkel sterker geworden. Ik kan me al levendig voorstellen dat dit spel echt top is.

    Like

Reacties zijn gesloten.