Graaicultuur

Wie het fenomeen graaicultuur – toch een actueel thema de laatste tijd – in zijn puurste vorm wil observeren moet zich eind deze week naar Essen begeven. Daar stort de bemiddelde bordspeler, zich geen enkele fluit aantrekkend van de wild om zich heen slaande crisis, zich met ware doodsverachting op te duur geprijsde spellendozen om volgend jaar om deze tijd met de nodige verbijstering vast te stellen dat ze nog steeds in folie gewikkeld op het spellenrek staan.

U hebt misschien gemerkt dat ik dit jaar weinig aandacht heb besteed aan een voorbeschouwing over dit wonderlijke fenomeen. Dat heeft drie redenen. Ten eerste heb ik een periode achter de rug die fysiek een zodanige impact op mijn functioneren had dat woordjes typen op mij hetzelfde effect had als het afwerken van een vijfvoudige triatlon bij 30 graden onder nul, ten tweede heb  ik door een ongelooflijke tegenslag het merendeel van mijn lievelingsspellen moeten weggooien waardoor mijn interesse in de hobby – ik druk me nog zacht uit – een tijd aan de erg lauwe kant was en ten derde: het merendeel van de nieuwe spellen die op Spiel 2011 verschijnen zijn geen inkt, zelfs geen digitale, waard.

Verschijnt er op Spiel trouwens een spel dat het beste spel aller tijden, San Juan, het vuur aan de schenen kan leggen? Ook dit jaar, beste medespeler, is het antwoord doodeenvoudig neen.

Dat scheelt.

Maar kom, ik geef u op de valreep toch een lijstje mee. Een korter lijstje dan vorig jaar maar dat zal uw kredietkaart alleen maar toejuichen.

Hier moet u volgens mij naar op zoek, al was het alleen maar om er even een blik op te werpen:

Last Will (Czech Games Edition / Rio Grande Games)

Uw oompje is gestorven en u wordt vriendelijk verzocht zijn erfenis er zo snel mogelijk door te jagen, in elk geval sneller dan uw concurrenten. Uiteraard spendeert u het aan de geneugten des levens: uitbundige restaurantbezoeken, ontelbare boottochtjes, het bijwonen van theatervoorstellingen, het aankopen van duur onroerend goed met als enige doel het later zwaar onder de prijs te verkopen – u geeft zelfs geld bij als het moet – en mondaine feestjes op uw langzaam afbrokkelend landgoed. Het verwijlen bij luxeprostituees, toch een aanslag op uw vermogen van heb ik je daar, is naar mijn weten niet in het spelverloop opgenomen. Jammer.

Kaartgestuurd, combogevoelig, een vermomde race en prachtig geïllustreerd. Meer moet dat voor u niet zijn.

Arcanum (Lo Scarabeo)

Een bordspel waarbij u uw discipelen in een middeleeuwse stad – bestaan er andere in de bordspellenwereld? – voortbeweegt middels het uitspelen van tarotkaarten. Dat voortbewegen gebeurt in de richting van de optrekjes van vier adellijke families die strijden om de macht. Negen spelrondes houdt u dat vol, met spanning de tussentijdse tellingen afwachtend. Tellingen die u ongetwijfeld – we kennen u – uiteindelijk de overwinning gaan opleveren. Kaarten open en gedekt spelen, bluffen, uw tegenstanders niet vertrouwen en uw tactisch vernuft aanspreken zijn troeven die u zeker een blik op deze doos moeten doen werpen.

Summoner Wars: Master Set (Plaid Hat Games)

Komt u deze doos tegen op Spiel mag u ze zeker niet laten liggen. Zes nieuwe volkeren, eindelijk standaard een bruikbaar spelbord – uw strijkijzer mag weer de kast in – en voldoende doosruimte om de volkeren die u ongetwijfeld al in uw bezit hebt functioneel toe te voegen. Maar nog veel belangrijker: het speelplezier. Dit is het beste conflictspel dat ik de laatste jaren heb gespeeld en dat wil het een en ander zeggen. Lees mijn voorbeschouwing onder de rubriek “Uitkijkpost” er nog maar eens op na.

The City (Amigo)

San Juan herleid tot zijn essentie, zo luidt het reclamepraatje. San Juan is voor ondergetekende al meer dan essentieel genoeg, zeker met de uitbreiding, maar ik ben toch geïntrigeerd geraakt. Niet door de afgrijselijke visuele aanpak die men hier meende te moeten toepassen maar wel door het feit dat het concept “korte vuller” hier wel een heel nieuwe en interessante dimensie binnentreedt.

Minder leuk: de noodzaak tot het ambachtelijk noteren van de punten en de kans die het spelsysteem biedt op een, vooral voor de koploper(s) aangenaam aanvoelend, sneeuwbaleffect. Maar zoals u eerder al kon deduceren: na enkele minuten voorbij zodat u snel wraak kunt nemen.

Eminent Domain (Arclight / Tasty Minstrel Games)

Kijk, dit is nu een heel ander paar mouwen. Een kruising tussen Race for the Galaxy, Glory to Rome en Dominion dat zijn ware en smerige aard pas na meerdere sessies prijs begint te geven. Ik spreek uit ervaring.

Met een stevige geut geluk komt u op Spiel een verdwaald exemplaar tegen, waarbij ik u adviseer onmiddellijk toe te slaan, als het moet letterlijk want u gaat echt niet alleen op vinkenslag liggen.

Wat u overstag moet doen gaan zijn de bovengenoemde kruisbestuiving, het lekker mee surfen op de golven die uw tegenspelers creëren, de mogelijkheid tot het wanhopig omgooien van uw strategisch roer als u bepaalde buien voelt hangen, de fantastische illustraties en de bijgevoegde ruimteschepen in verschillende formaten waarmee u planeten onder de voet kunt vliegen – alleen jammer genoeg niet die van uw tegenspelers.

Welcome to Walnut Grove (Lookout Games)

Een kruising tussen Carcassonne en Agricola, zo wordt gezegd, en dat is al voldoende om bordspelers over de hele wereld naar de dichtstbijzijnde doos Kleenex te doen grijpen om de kwijl op te vangen. Mogelijk gebeurt dat ook met u. Ik word er minder warm van, want wat als men beiden al in de kast heeft staan?

Ook hier moet u weer tot in den treure akkertjes verbouwen en uw houten mannetjes gaan voeden en verwarmen. Akkertjes die u vanuit een stoffen zakje – denkt u nu echt nog altijd dat ze ons bordspelers ooit serieus gaan nemen? – aan uw landerijen toevoegt. Zaaien, oogsten, het verglijden der seizoenen, boertjes en boerinnetjes, houten kubusjes: het zit er allemaal in.

Zeker een nadere blik waard, maar of die 40 euro uit de buidel komt?

Paperclip Railways (Surprise Stare Games Ltd.)

Hebt u vorig jaar op jammerlijke wijze String Railway gemist krijgt u nu de kans dezelfde fout te maken. Spoorlijnen onder de vorm van paperclips hier, dus visueel beter aanleunend bij een echte spoorlijn dan de draadjes wol die bij String Railway werden aangeleverd. Ook een vrij origineel spelprincipe dat gegarandeerd speelplezier als lachsalvo’s aanlevert, zeker als de klunzen onder ons aan de beurt komen. Ik geef u op een briefje dat u zich gaat bescheuren.

Ninjato (White Goblin Games / Z-Man Games / IELLO / Crosscut Games)

Ik hoor hier erg positieve maar ook erg negatieve dingen over. Dat op zich is voor mij al intrigerend genoeg om er een blik op te werpen. De looks heeft het spel alvast mee – die shurikens! – waardoor het u sowieso visueel al tot in zijn nabijheid zal lokken. De demoërs doen dan hopelijk de rest.

Is naar verluidt zeer geluksafhankelijk. Ik ben niet tegen een beetje geluk in een spel, dat moet zelfs een beetje naar mijn bescheiden mening, maar teveel is teveel. Maar toch zou u dat geluk hier, zoals bijvoorbeeld een goede voetbalploeg, kunnen afdwingen en dat vind ik dan weer wel interessant. We zullen zien.

Revolver (White Goblin Games)

Het oeroude verhaal van de goeden tegen de slechten in het Wilde Westen, één tegen één, geserveerd in een blikken doos met daarin twee, naar verluidt zeer uitgebalanceerde maar toch erg verschillende kaartendecks en mede daardoor verschillende overwinningsvoorwaarden voor de deelnemende protagonisten. Een zenuwslopend duel zal zich afspelen aan uw keukentafel, zo wordt ons beloofd en na enige prospectie zie ik geen reden om aan deze woorden te twijfelen. Altijd een goed verkoopsargument en niet gelogen, zenuwslopend, want als het spel tegenvalt wordt u gegarandeerd overmand door een zenuwslopende ontgoocheling.

Kingdom Builder (Queen Games)

Routes en terrein afbakenen op een modulair, dus steeds weer veranderend spelbord waarbij u op het einde zoveel mogelijk punten probeert te scoren aan de hand van de geheime scorekaarten die u in uw handjes houdt. Vertoont erg veel raakvlakken met Heersers Der Woestijn waardoor de terecht de vraag wordt opgeroepen of u dit wel nodig hebt als u dàt al in uw spellenkast hebt staan. 

Maar het feit dat de bedenker van Dominion ook dit heeft bedacht zal voldoende zijn om de rijen aan de modulaire stand van Queen aanzienlijke proporties te doen aannemen. Of u daarin gaat staan zult u voor uzelf moet uitmaken. 

Castelli (Queen Games)

Dit, beste medespeler, zou wel eens de hit van Spiel 2011 kunnen worden.

Goed, we bevinden ons nog maar eens in de middeleeuwen, moeten weer gaan bouwen, verbouwen en dat gebouwde omzetten in overwinningspunten, maar het originele spelprincipe waarbij het roteren van tegels de grootte van de opbrengst van bepaalde landerijen beinvloedt en het feit dat u door diezelfde rotatie ook de opbrengsten van uw tegenspelers manipuleert wekt toch de nodige interesse op, zeker bij de slechteriken onder ons.

Is af te handelen binnen een uurtje en naar het schijnt erg familievriendelijk, een segment binnen de spellenwereld dat ik zeer genegen ben.

Panic Station (White Goblin Games)

Ik moet u al onmiddellijk teleurstellen want niet beschikbaar op Spiel omwille van nu al uitverkocht. Moest dat niet het geval zijn had ik hier een korte beschrijving kunnen plaatsen waarin termen als paranoia, funadamenteel wantrouwen, tijdsdruk, besmettingsgevaar en “zelfmoord is ook nog een optie” een prominente rol speelden.

Hebt u niet voorbesteld zult u nog even moeten wachten. Wachten is in dit geval zeker de moeite waard. U gaat tot u de hand hierop kunt leggen trouwens genoeg om handen hebben.

VEEL PLEZIER IN ESSEN!

Dominique

 

6 gedachtes over “Graaicultuur

 1. Dominique,
  bedankt voor de korte samenvatting, nu wordt het lijstje nog moeilijker 🙂
  Panic Station is bij de Belgische webshops nog makkelijk te pakken te krijgen, en meestal zelfs interessanter dan op Essen.
  ‘k heb het prototype kunnen spelen, waardoor het voor mij een insta-buy label kreeg!

  Like

 2. Fijn om weer eens wat van je te horen, ik begon al langzaam te vrezen dat je er de brui aan had gegeven. Wel jammer om te lezen dat je afwezigheid niet vrijwilig maar vanwege akelige privé-beslommeringen was. Welcome back en succes voor je privé!

  Like

 3. Vergeet Arcanum; gezien in Nürnberg, regels gelezen, en van een onwerkelijke saaiheid bevonden. Typerend detail: de uitgever handelt eigenlijk in allerhande tarotkaarten. En kwam toen bij dit bordspel uit.
  Goed om je weer actief te zien, Dominique!

  Like

 4. Bedankt voor je vooruitblik Dominique. Dit jaar moet ik SPIEL helaas aan me voorbij laten gaan maar ik ga het zeker van een afstandje volgen. Veel sterkte met alles en ik hoop je nog weer eens ergens tegen te komen.

  Like

 5. Beste Dominique,
  het voelt goed om te lezen dat je er weer bent. Ik begon me zorgen te maken na een zo lange stilte. Ik wens je in ieder geval veel kracht toe bij alle ellende die je hebt moeten doorstaan.
  Ideetje: publiceer een lijst met spellen die jou ontvallen zijn en wie weet zijn er nog gulle gevers die de ontstane leegte kunnen vullen.
  Sterkte !

  Like

 6. Hè Dominique, goed om te lezen dat je weer actief bent. Ik hoop dat het je nu weer beter gaat. En zoals dat wel vaker gaat houd ik er direct weer een kooptip aan over met Castelli. Helaas weer een Queen (ik herinner me wel een poster van vorig jaar), dus dat zal wel weer een dure grap worden.
  Ga zo door!
  Peter Hein

  Like

Reacties zijn gesloten.