We moeten bijten, scheuren, krabben, beuken, klauwen, opstaan en weer doorgaan

Medespeler,

Ferdinando Galiani, secretaris van de ambassadeur van Napels, schreef in de 18de eeuw de volgende gevleugelde woorden neer: “Niet zelden is nietsdoen, behalve zeer verdienstelijk en nuttig, ook een heel zware opgave en een stuk lastiger om uit te voeren dan het zou lijken.”

De man had volkomen gelijk. Wij zijn allemaal zó verkeerd bezig.

Maar toch: tijdens het volgende spel zou ik u deze levenshouding niet aanraden. Zeker als u in leven wilt blijven. U moet zwaar aan de bak en u mag uzelf geen moment rust gunnen als u dit gevecht, want dat is het, winnend wilt afsluiten.

Zwaar aan de bak betekent in dit spel aanvallen. Als u zich de attitude van een brave bes aanmeet zult u het hoogste schavot niet bereiken. Uw tanden en klauwen in uw tegenstanders zetten moet u. Als u een zich op geitenwollen sokken verplaatsende vredestichter bent begint u hier dus best niet aan.

Nightfall is de ondertussen zoveelste versie van het deckbuilding while you play principe. U begint met een standaard starthandje en vult dat tijdens het spelen aan tot u een niet meer te riposteren set kaarten tot uw beschikking hebt.

Wat Nightfall enigszins doet afwijken van standaard deckbuilding spellen is het feit dat u ook buiten uw beurt een aardig woordje meespreekt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Dominion, waar u soms geeuwend de barsten in het plafond zit te tellen terwijl een tegenstander zijn dorpen, markten, jaarmarkten, golems en apothekers in stelling brengt bent u in Nightfall voortdurend betrokken en doet u óók leuke activiteiten. Bouwen aan uw overwinning bijvoorbeeld.

Verder staat in dit spel direct conflict centraal. U moet uw tegenstanders met zoveel mogelijk wonden – geen paniek, het zijn maar kaarten – opzadelen want wie er daarvan het minste heeft op het einde van het spel is de winnaar.

Het toebrengen van wonden gebeurt in dit universum voornamelijk door vampiers en weerwolven. Die bekomt u door ze gewoon aan te kopen met uw invloed, het betaalmiddel in dit spel. Dat kopen heeft ook een interessante twist, want u kunt voor spelaanvang draftgewijs twee kaarten selecteren die u alleen kunt kopen. In het midden van de tafel komt ook nog een gemeenschappelijke supermarkt te liggen alwaar u naar hartenlust uw bovennatuurlijk winkelkarretje kunt volstoppen.

Het origineelste spelconcept in Nightfall is dat elk wezen of elke actie die u onderneemt gelinkt is aan een bepaalde maansoort (kleur), die op haar beurt weer gelinkt is aan een of twee anderskleurige en kleinere maansoorten. Daarmee kunnen uw tegenstanders ook tijdens uw beurt gelinkte kaarten uitspelen en zo een ketting vormen, de kernterm in dit spel. De eigenschap van elke kaart die in zo’n ketting komt te liggen wordt uitgevoerd. In omgekeerde richting zelfs, wat goed plannen vraagt als u er het maximale wil uithalen. De clou is dan ook dat u goed moet opletten welke kaarten door welke spelers worden gekocht zodat u lekker mee kunt linken tijdens hun beurten.

Om het nog een beetje ingewikkelder te maken hebben sommige kaarten ook kickers, aangegeven door grote manen die, als ze overeen komen met de grote maan van de laatste gespeelde kaart in de ketting, erg leuke en dus vooral onaangename dingen met uw tegenstanders kunnen doen. Het onder de knie krijgen van het linken en kickeren vormt de grootste uitdaging van dit spel en misschien wel de grootste uitdaging die u ooit in een bord- en kaartspelomgeving zult tegenkomen.

Ook belangrijk: geen handkaartenlimiet, wat uiteraard ook perspectieven biedt. U kunt boven uw starthandkaartenlimiet van vijf gaan door eenmalig tijdens de zogenaamde opkuisfase wondkaarten – wanhoop niet: die krijgt u zonder twijfel toegestopt tijdens het spel – in uw aflegstapel te leggen en voor elke afgelegde kaart er twee bij te trekken.

Nightfall is er eentje waarvoor u eens rustig moet gaan zitten. Het grondig bestuderen van de beschikbare kaarten voor het eigenlijke spel begint is zeer aan te raden, zelfs noodzakelijk. Combinatiefreaks komen hier helemaal aan hun trekken.

U gaat ook teleurgesteld zijn als u alle kaarten van hun plastic omhulsel hebt ontdaan en zorgvuldig gesorteerd in de doos ziet zitten. U gaat het gevoel hebben dat er spelonderdelen ontbreken omdat de doos zo leeg oogt. Geen paniek: alles zit erin en de ruimte die overblijft zult u goed besteden aan uitbreidingen, iets waar dit spel om schreeuwt. De eerste, Martial Law, is aangekondigd voor juli 2011. En op BoardgameGeek is ondertussen al een Horde Zombies gearriveerd. Een horde die zich relatief goedkoop laat inhuren.

Ik moet u echter ook waarschuwen: dit spel heeft een hogere instapdrempel dan Dominion, Thunderstone en alle andere Dominionklonen die u kent. Dit spel vraagt uw aandacht. Als u – samen met de spelers waarmee u regelmatig tafels deelt – die aandacht niet kunt opbrengen laat u dit best links liggen.

Dominique

 

Nightfall

David Gregg

Alderac Entertainment Group, 2011

2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar

45 minuten