Kleine voetjes en voor alles in..

Laten we het even hebben over edelstenen.

Elke editie van Spiel levert er wel eentje op: The Hidden Gem.

The Hidden Gem is een spel dat op Spiel enigszins onder de rader doorvliegt en waarvan achteraf blijkt dat het fantastisch is. Uiteraard hebt u het ook gekòcht, anders was het geen Hidden Gem. Zo komt het ook dat een Hidden Gem van speler tot speler kan verschillen.

Wat mij betreft luistert The Hidden Gem van Spiel 2010 naar de naam Mai-Star.

Mai-Star is een kaartspel voor drie tot zes spelers van Japon Brand, de stand die u op Spiel eigenlijk altijd als eerste moet aandoen. Ik heb ook dit jaar weer enkele spelletjes van onze Japanse vrienden meegenomen en ik kan u nu al zeggen: hou deze blog, en vooral dat gele gevaar, goed in de gaten. U gaat nog aangenaam verrast worden.

Mai-Star is de (schijnbare) eenvoud zelve. U bent een bloedmooie, kleinvoetige geisha die er alles aan doet om het uw gasten naar de zin te maken. Een erezaak is dat. Daar moet u wel eerst gasten voor over de vloer krijgen natuurlijk, maar daarvoor hebt u een hele trukendoos achter uw prachtige waaier klaar zitten.

U kunt in dit spel met maximum zes bloedmooie schoonheden aan de slag – die lelijke gezichten van uw mannelijke tegenspelers denkt u maar even weg – en elk hebben ze hun eigen vaardigheden, zijnde gedienstigheid (altijd meegenomen), prestaties (behoeft echt geen verdere uitleg hoor) en intelligentie. Met deze vaardigheden proberen de schoonheden zoveel mogelijk gasten naar hun ongetwijfeld naar lentebloesem ruikende vertrekken te lokken. Ze hebben elk ook een unieke eigenschap, een eigenschap die het leven van een geisha enigszins makkelijker maakt. Iets waardoor zij haar werkelijkheid naar eigen goeddunken kan bijboetseren. Dat is meegenomen als u de mooiste en de leukste en de bekwaamste en de slimste en vooral de rijkste wilt zijn op het einde van het spel.

Tijdens uw beurt – u begint, naargelang de ronde, het spel met vijf, zes of zeven handkaarten en uw bloedmooie andere ik voor u op tafel – kunt u één actie doen. U kunt kiezen uit: een gast uitspelen, adverteren, introduceren, wisselen en zoeken.

Adverteren en gasten uitnodigen zijn de belangrijkste. Als u adverteert legt u een handkaart (voornamelijk mannen) rechts naast uw geisha en neemt vervolgens een nieuwe kaart van de trekstapel op hand. Deze kerels genereren geen punten, maar ze gaan wel rondbazuinen hoe goed u wel bent, met die kleine voetjes van u. Afhankelijk van de invloed van de uitgespeelde “adverteerder” gaan bepaalde vaardigheden van uw geisha de hoogte in, wat een andere mogelijke actie, het lokken van gasten, dan weer makkelijker maakt. Hoe verleidelijk en noodzakelijk ook, adverteren houdt een risico in. U moet immers een kaart van de trekstapel nemen en elke kaart die u op het einde van een ronde nog op hand hebt confronteert u met de onwelriekende geur van twee strafpunten.

Het lokken van gasten doet u eveneens door het uitspelen van handkaarten, maar tijdens deze actie legt u ze in een rijtje boven uw geisha. Deze kerels willen niet liever dan van uw gunsten gebruik maken en ze betalen er rijkelijk voor. In dit spel zijn geld en overwinningspunten synoniemen van elkaar, een niet onbelangrijk detail. Uw gasten hebben zo hun voorkeuren en eisen dan ook dat u voldoende vaardigheid in het bevredigen van hun verlangens bezit. Ze hebben ook allemaal een eigenschap die u kunt activeren zodra u de kaart uitspeelt (als u ze als adverteerders uitspeelt kunt u deze eigenschap niet gebruiken). Daar zitten erg interessante handigheidjes tussen die u, geloof me vrij, heel erg van pas kunnen komen.

Introduceren doet u door twee handkaarten op de aflegstapel te leggen en er twee nieuwe voor in de plaats te trekken. Handig als u naar een bepaald manspersoon op zoek bent.

Wisselen betekent dat u een uitgespeelde adverteerder opnieuw op hand neemt en deze vervangt door een nieuwe uit uw hand. Handig voor als u tijdens het spelen een karakter van adverteerder wilt upgraden naar gast of als u tijdens het spelen merkt dat u zich van kaart vergist hebt.

Zoeken staat voor het op hand nemen van een kaart van de trekstapel. U vraagt zich af wat het nut hiervan is aangezien u dan toch beter kunt adverteren, dan krijgt u bovenop uw toenemende vaardigheden immers ook een kaart op hand. Geloof me, er zijn momenten in het spel waarin deze actie van groot belang kan zijn. Hou dit dus maar lekker in uw achterhoofd.

Een ronde eindigt op het moment dat een speler zijn laatste handkaart uitspeelt of op het einde van de ronde waarin de trekstapel leeg is getrokken, waarna u de goudwaarde op de gastenkaarten als overwinningspunten noteert en uw resterende handkaarten als strafpunten in mindering brengt a rato van twee punten per kaart.

Alles in dit spel draait om de afweging of u voor een adverteerder gaat of een gast. Een adverteerder jaagt uw aantal handkaarten de hoogte in, maar verhoogt dan wel uw reputatie èn de kans lucratievere gasten uit te spelen. Een gast daarentegen laat u toe uw hand leeg te spelen èn, indien u dat wenst zijn speciale eigenschap te gebruiken. Met een handelaar bijvoorbeeld kunt u een andere speler verplichten twee kaarten te laten trekken. Of u kunt een prostituee onder uw gasten droppen, waardoor u twee gasten van dezelfde kleur kunt uitspelen en zo een beetje tijdsdruk op uw bevallige tegenspelers zet. Of de sumoworstelaar sommeren (arme geisha) waarmee u een kaart uit de handen van een tegenspeler kunt wegspelen. Uw gasten zijn ook de enige kaarten die geld (punten) opleveren aan het einde van een ronde. Naar goede gewoonte wordt u dus ook hier geconfronteerd met enkele interessante dilemma’s.

Op elk potje past een dekseltje hebben ze mij geleerd. Geisha’s hebben geloof ik een andere interpretatie van dit spreekwoord ingelepeld gekregen, een variant waarin van de premisse wordt uitgegaan dat één pot meerdere deksels aankan. Daar valt wat voor te zeggen en als u deze filosofie tijdens het spelen niet durft te hanteren eindigt u gegarandeerd als Mai-Flop.

Speelkaarten die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten, een vloeiend spelverloop, een goeie geut interactie, gegarandeerde spanning, tonnen tactiek en zes bloedmooie vrouwen. En dat allemaal in een klein doosje waarmee u zonder enig probleem elke grenspost passeert. Er zijn er met minder goede punten in mijn kaartspellenkast geraakt.

Als u er niet tegenop ziet om uw vrouwelijke kant aan te spreken, een avond kleine voetjes te hebben en bloemen in uw haar moet u Mai-Star zeker eens proberen. Wie weet ontdekt u uw andere ik.

Knalt u liever vijandelijke eenheden uit de lucht raad ik u aan iets anders te proberen. Besef dan wel dat u een catfight op het scherp van de snee mist.

Catfight? Inderdaad: A Hidden Gem

Dominique

 

Mai-Star

Japon Brand (2010)

Seiji Kanai

3 tot 6 spelers vanaf 10 jaar

30 minuten