Spellen uit Essen: Zwalp like an Egyptian!

Egypte.

Ik ben er nooit geweest en ik zal er omwille van chronisch geldgebrek ook nooit komen. Dàt soort dingen doet een beurs als Spiel dus met mensen.

Gelukkig zijn er goedkope sluipwegen, spelletjes op keukentafels bijvoorbeeld.

Zo bevond ik mij op zaterdag 23 oktober langs de Nijl, een dikke 2000 jaar geleden zelfs, en mat ik mijzelf de rol aan van een plaatselijke handelaar die zaakjes deed in de steeds rijzender schaduw van de in aanbouw zijnde tempel van Sobek.

Sobek is een worp van Asmodée. Een kleine worp overigens, maar daarom geen minderwaardige. Ik heb in mijn spellenkast heel wat kleine doosjes staan waarvan de bescheiden inhoud tot grootse dingen in staat bleek. Ik denk in deze context bijvoorbeeld aan Dynasties, een Oosters getint oorlogsspelletje voor twee dat ook door Asmodée werd heruitgegeven en dit jaar in Essen werd gepresenteerd onder de naam Sun Tzu. Ik hoop dat u het meegenomen hebt. Indien niet hebt u toch nog alle geluk van de wereld want Asmodée is een grote uitgever.

Sobeks doosje is ongeveer van dezelfde maat als dat van Sun Tzu en ik garandeer u dat u bij de eerste opening ervan een “oooo”-kreetje niet zult kunnen onderdrukken. Dat kreetje ontsnapt uw mondholte nadat u de spelregels hebt verwijderd en de structuur van de inlay de synapsen van uw oogzenuwen vrolijk betokkelt. Hier is over nagedacht. Ik vind het een zegen, uitgevers die nadenken over een inlay. Tien op tien hier voor Asmodée.

De inhoud van deze verrassend leuke inlay stelt ook al niet teleur. Stevige, mooi geïllustreerde goederen- en karakterkaarten, een langwerpig spelbord met daarop een kronkelig scorespoor tot honderd, vier deskundig opgeborgen telstenen, een spelregelboekje dat qua duidelijkheid niets te wensen overlaat  en vier corruptiezakfiches (ik vond er echt geen ander woord voor) met daaronder erg vernuftig weggestopt de bonus/actiefiches. Nogmaals, hier is over nagedacht.

In dit spelletje transformeert u zonder enige moeite in een Egyptische handelaar die zaakjes doet op de vele marktjes langs de Nijl. U propt uw pakhuizen vol met ivoor, graan, marmer en meer van dat leuks dat door het plaatselijke expeditiebedrijf aan de kaaien wordt aangeleverd. Deze goederen worden voorgesteld op mooi geïllustreerde kaarten die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. Ze worden willekeurig langs de oevers van de Nijl open neergelegd en u hebt ze tijdens uw beurt gewoon voor het oprapen. In de kaartenstapel bevinden zich ook karakterkaarten. Die worden gedekt mee in de rij van de goederenkaarten gelegd. U weet dus niet wat voor lekkers zich daaronder bevindt, maar lekker ìs het. U kunt deze karakterkaarten als goederenkaart gebruiken maar er ook voor kiezen de speciale vaardigheid van het personage in kwestie te benutten, wat betekent dat u kunt gaan klooien met uw tegenspelers, de spelregels of uzelf.

Als u de eerste kaart van de uitlage neemt mag u dat gratis. Vanaf de tweede moet u corruptiepunten incasseren en wel zoveel als er kaarten liggen vóór de kaart die u op handen neemt. U geeft uw aantal corruptiepunten aan door de voorliggende kaarten onder uw corruptiezakfiche te leggen. Corruptiepunten zijn absoluut te mijden, tenzij u er zeker van bent dat u er op het einde van een ronde niet het meeste van hebt.

Goed, u verzamelt goederen en neemt die op hand. Hebt u tijdens het verzamelen een setje van minstens drie dezelfde goederen in uw Egyptische knuistjes mag u die voor u op tafel afleggen. In uw virtueel pakhuis zeg maar. Met een beetje geluk wordt dat een beetje vergemakkelijkt door het mee uitspelen van jokerkaarten. U mag eventueel reeds afgelegde setjes ook aanvullen, ook weer minstens met setjes van drie. Op het einde van een ronde mag u eventuele sets die u nog op handen hebt afleggen (die brengen wel beduidend minder op) en verkoopt u elke eerder afgelegde set aan een prijs die bepaald wordt door het aantal scarabeeën die op de kaarten van elke set staan vermeld  te vermenigvuldigen met het aantal kaarten dat de set in kwestie bevat. Dat tikt soms lekker aan. De uitbetaling gebeurt middels overwinningspunten, zoals iedereen die opgelet heeft tijdens de lessen geschiedenis weet, de in de oudheid gangbare munt in Egypte.

Tijdens elke verkoop wordt verlangend uitgekeken naar welke speler de meeste corruptiepunten heeft verzameld (de tijdens de ronde verzamelde corruptiepunten worden eerst aangevuld met de  handkaarten die niet meer konden worden afgelegd). Hij gaat voor elke tien punten die hij tijdens de verkoop heeft verdiend evenveel keer achteruit naar hetzelfde symbool waarop zijn telsteen zich na de uitbetaling bevindt, en dat komt niet bepaald overeen met het getal één. U weet dus wat u (niet) te doen staat. Speelt u dit twee keer klaar tijdens het spel bent u gegarandeerd het Egyptisch haasje. 

Na drie ronden, of als er een speler tijdens het spelen voorbij de magische honderdpuntengrens schiet, is het spel gedaan. En uiteraard wint u, wat dacht u?

Sobek is mooi, snel, elegant, interactief en als u niet oppast erg snel gedaan. En er zit meer in dan u op het eerste gezicht vermoedt. Tactiek meerbepaald.  

Toch even vitten: enkele overzichtskaartjes met wat uitleg over de karakters en de bonus/actiefiches waren zeer welkom geweest. Nu ging het spelregelboekje tijdens het spelen een beetje te frequent van hand tot hand en open en dicht. Dat haalde de schwung een beetje uit het spel. De illustraties bij de uitleg van de karakters en fiches zijn ook te klein. De aanwezigheid van een leesloep strekt tot aanbeveling. De telsteentjes hadden ook iets groter gemogen, temeer daar u er miniscule klevertjes van figuurtjes die een Egytian Walkje bezigen moet op aanbrengen. Hier strekken dan weer babyhandjes tot aanbeveling. Deze kleine ergernissen zorgen toch voor een beetje puntenaftrek.

Maar niet voldoende om dit spel links te laten liggen.

Samengevat: Sobek is een kaartspel waarin uw als handelaar uw voordeel probeert te doen tijdens de bouw van de tempel van Sobek. U doet dat door setjes van goederen(kaarten) te verzamelen, liefst zo uitgebreid mogelijk, om deze op het einde van elke ronde te verkopen. De leukste goederen liggen meestal net op die plaatsen waar je ook corruptiepunten incasseert waardoor je tijdens de verkoop wel eens zwaar de mist in kunt gaan, wat in dit spel synoniem staat voor een niet bepaald galante achterwaartse beweging op het scorespoor. Drie ronden speelt u en het kunnen er ook minder zijn als u of een uwer medespelers prematuur de honderdpuntengrens overschrijdt. Speciale karakterkaarten en bonusfiches laten u toe wat te rommelen met de spelregels en ook wel met uw tegenspelers. Het nemen van risico’s, het goed in de gaten houden van uw tegenstanders, het slim gebruiken van de karakterkaarten die u verzamelt en het geluk met beide handen vastgrijpen wanneer het zich aandient  zijn de vaardigheden die u in dit spel mogelijk naar de overwinning zullen leiden.

Mij is dat tot op heden niet gelukt.

Dominique

 

Sobek

Asmodée / GameWorks (2010)

Bruno Cathala

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

40 minuten