Moniti meliora sequamur!*

Medespelers,

U weet het of u weet het niet, maar een Kristallen Bol mag enkel bij zeer speciale gelegenheden worden geraadpleegd. In de vakliteratuur spreekt men zelfs over uitzonderingsgevallen.

Bij het raadplegen dienen de volgende, belangrijke principes absoluut te worden gerespecteerd:

Eén: de Bol moet uit natuurkristal of het mineraal beril, ook bekend als maansteen, bestaan. Volmaakt zuiver en zonder enige vorm van belvorming of tekening erin.

Twee: de Bol moet op een geheime plek, ergens in het Noorden en bij een constante milde temperatuur worden neergelegd, op een plaats die alleen door de Kristalkijker gekend is.

Drie: de Kristalkijker mag de bol alleen bij nacht raadplegen en dan enkel bij wassende maan of bij volle maan, in het grootste geheim en in het bijzijn van maximum één vragensteller.

Vier: tijdens het Bolkijken mag het kristal onder geen enkel beding worden aangeraakt.

U gaat me niet geloven, beste medespeler, en het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar aan al deze voorwaarden is voldaan. U begrijpt ondertussen uit het voorgaande ook wie de Kristalkijker is en het is geen gemakkelijke opdracht die ik mezelf heb toebedeeld. Ik zal u namelijk aan de hand van de – ik geef het toe, heel moeilijk te ontcijferen en te interpreteren – contouren die zich in mijn Bol aftekenen proberen te voorspellen wat er op Spiel 2010 in Essen gaat gebeuren. Wat goed is en wat slecht, waar de te mijden fata morgana’s liggen en waar de verkwikkende oases zich bevinden die u wél aan moet doen.

Pas op, mijn methode is niet onfeilbaar – men herinnere zich het “pek en veren incident” met Erwin Broens eind 2007 – maar deze keer heb ik echt weinig aan het toeval overgelaten. Als er nu iets fout gaat is het omdat ik het kristal per ongeluk heb aangeraakt. Dat geeft naar verluidt vervormingen die de Kristalkijker kunnen misleiden. Moest u zich dus achteraf bekocht voelen: het was een ongelukje.

Mijn Bol heeft in elk geval al onthuld dat u op deze plaats vanaf 1 augustus dagelijkse voorspellingen zult zien verschijnen. Wees gerust, tijdens deze raadpleging heb ik het kristal op geen enkel moment beroerd. U kunt dus op beide oren slapen.

Om alvast op te warmen volgen er in de loop van de week die de voorspellingen voorafgaan nog enkele spelbesprekingen. Welke heeft mijn Bol mij nog niet onthuld.

Dat zal op 26 juli gebeuren.

Dan is het volle maan.

Dominique

(*) Laat ons gewaarschuwd wijzer handelen