Oude Verschrikkelijke Dingen

Een oud, verschrikkelijk ding.

Ooit, op een mistige ochtend in een al dan niet verre toekomst, flitst die gedachte door uw hoofd als u voor de spiegel staat.

Gelukkig kunt u dit toekomstvisioen nog even voor u uit schuiven en u richten op het betere bordspel, ook al draagt die een profetische titel.

In Ancient Terrible Things, een bord- en dobbelspel voor 2 tot 4 spelers, vaart u een niet bij naam genoemde donkere rivier op om aldaar op zoek te gaan naar de Verschrikkelijke Dingen uit de titel. U wil namelijk hun Verschrikkelijke Geheimen in kaart brengen in een dagboek.

Naar verluidt zal slechts één speler worden gespaard op het einde, de winnaar. Van de rest zal nooit meer iets worden vernomen.

Uw uitvalsbasis: een groezelig havenstadje aan de rand van de gedoemde rivier. Uw startuitrusting: 5 zeszijdige dobbelstenen, 3 actiekaarten, een overzichtelijk spelersbordje en enkele fiches.

Tijdens uw beurt vaart u de rivier op naar een van de zes mogelijke locaties en probeert aldaar een confrontatie met het kwaad te overwinnen. Dat doet u door te dobbelen met uw vijf groene basisdobbelstenen, eventueel aangevuld met rode paniekdobbelstenen, gele geluksdobbelstenen of blauwe heldendaad dobbelstenen.

Wat u moet dobbelen staat op de ontmoetingskaart op de locatie aangegeven. Dat kan een triootje zijn van bijvoorbeeld 3 of meer, of een straat(je), of twee paartjes, enzovoort. De ontmoetingskaarten komen in drie moeilijkheidsgraden die, naarmate het spel vordert, in sterkte toenemen. Op die kaarten staan ook de punten aangegeven die u krijgt als u in uw opzet slaagt en u bewaart ze dan lekker, en gedekt, op het daarvoor voorziene veld op uw spelbordje. Faalt u moet u een Verschrikkelijk Ding fiche nemen, die u op het einde van het spel 0 tot 3 strafpunten kan opleveren. Van zodra die fiches op zijn eindigt het spel.

Die extra dobbelstenen van hierboven, altijd handig, kunt u tijdelijk aan uw basissetje toevoegen door het inzetten van actiekaarten. Daarvan hebt u er altijd drie op hand. Daarbovenop kunt u na uw terugkeer naar de haven in de plaatselijke supermarkt inkopen gaan doen. Handige en voordelige hulpmiddelen vindt u daar die u voor de rest van het spel tijdens uw beurt kunt inzetten.

Samengevat: u vaart, legt aan, doet de speciale actie op de locatie en verzamelt fiches, dobbelt maximum drie keer om de daar liggende ontmoetingskaart binnen te halen, wint of faalt, vaart weer terug naar uw uitvalsbasis, koopt daar eventueel wat extra materiaal en maakt u klaar voor uw volgende trip.

Het einde van het spel wordt, zoals hoger al aangegeven, ingeluid door het verwijlen van de Verschrikkelijke Ding fiches of als de locaties niet meer kunnen worden voorzien van ontmoetingskaarten.

U krijgt punten voor uw overwonnen ontmoetingskaarten, de startspelerfiche, bepaald gereedschap en uw eventuele meerderheden in focusfiches, schatfiches, moedfiches en heldenfiches. Daarvan trekt u uw strafpunten van uw Verschrikkelijke Ding fiches af en vervolgens kijkt u even na of u nog leeft.

Wonderful Thing

Ancient Terrible Things is bloed- en bloedmooi.

Ancient Terrible Things doet leuke dingen met focusfiches, schatfiches, moedfiches en heldenfiches. Als u er niet in slaagt een ontmoetingskaart te overwinnen kunt u nog altijd uw dobbelresultaat inruilen tegen deze fiches, afhankelijk van de bij spelaanvang gekozen scenariokaart. Die fiches zijn altijd handig. Focusfiches kunt u inzetten om individuele dobbelstenen opnieuw te dobbelen (als u opnieuw dobbelt moet u immers in principe al uw dobbelstenen opnieuw gooien), schatfiches hebt u nodig om inkopen te doen, moedfiches laten u toe ontmoetingskaarten gewoon te kopen in plaats van erom te dobbelen en heldenfiches gebruikt u om actiekaarten te activeren of heldendaad dobbelstenen te manipuleren. Daarbovenop levert elke soort u op het einde van het spel 4 punten op als u de meerderheid van die fiches in uw bezit hebt, met een minimum van 3.

Ancient Terrible Things doet leuke dingen met locaties. Welke locatie u voor uw Verschrikkelijke Ontmoeting kiest wordt immers ook mee bepaald met het lekkers dat er te vinden is. Dat zijn de grijpklare extra fiches en de extra speciale acties die u er kunt doen. Voor de makkelijkste ontmoetingskaart gaan is dus niet altijd de beste optie, zeker niet wanneer u uw acties hebt ingebed in een groter masterplan.

Ancient Terrible Things is altijd spannend, ook wanneer u niet aan de beurt bent. U bent altijd benieuwd naar wat uw tegenspelers waar gaan dobbelen en u hoopt uiteraard op een grote mislukking. Ook de eindtelling zorgt voor verrassende resultaten.

Ancient Terrible Things biedt u meerdere waterwegen naar de overwinning.

Ancient Terrible Things is interactief. U kunt gaan stelen en ruilen bij tegenspelers en u probeert hen uiteraard ook door psychologische beïnvloeding regelrecht de afgrond in te jagen. De jacht op de fiches bonuspunten mag u ook niet verwaarlozen. Het verdient dan ook aanbeveling de voorraad van uw tegenspelers in de gaten te houden.

Terrible Thing

Ancient Terrible Things is duur.

Ancient Terrible Things mag dan bloed- en bloedmooi zijn, het is nogal aan de groene kant.

Ancient Terrible Things is een veredelde Yahtzee. Zwaar veredeld, dat wel, maar toch veredeld.

U moet meerdere sessies spelen om de finesses van dit spel onder de knie te krijgen. Het verdient aanbeveling om eerst de uitrustingskaarten en de actiekaarten even door te nemen. Weten is macht, zeker in dit spel.

Ancient Terrible Things vraagt nogal wat tekstverwerking.

Ik heb al heel wat Terrible Things gespeeld in mijn actieve spelerscarrière, Things waaraan ik liever niet word herinnerd. Ancient Terrible Things hoort hier gelukkig niet bij.

Dominique

 

Ancient Terrible Things

Pleasant Company Studios Pty (Ltd), 2014

Simon McGregor

2 tot 4 spelers vanaf 14 jaar

60 minuten

 

Een gedachte over “Oude Verschrikkelijke Dingen

  1. Ik heb dit spel al 1 keer gespeeld en ik vond het wel de moeite. Vooral het feit dat je altijd iets kan doen met jouw dobbelsteenworp is een mooi gegeven.
    Deze mag voor mij snel terug op tafel komen.

    Like

Reacties zijn gesloten.