GEEL!

 

Mensen vragen me regelmatig: “Dominique, waarom speel jij toch altijd met geel?” De antwoorden, want er zijn er meerdere, zijn simpel:

Geel is de kleur van de zon. De zon staat symbool voor de warmte die tijdens het spelen in mijn brein wordt gegenereerd. Niet zelden gebeurt het dat tijdens het spelen, zelfs tijdens de koudste winterdagen, iemand de vraag stelt: “Mag het raam even open? Ik zweet me kapot.”

Geel is, wederom, de kleur van de zon. De zon staat symbool voor het licht dat ik tijdens het spelen vaak zie schijnen, zoals in de uitdrukking “Hij heeft het licht gezien.” Daar wordt dan mee bedoeld: “Hij gaat weer een briljante zet doen. “

Geel is de kleur van een citroen. De citroen staat symbool voor het zure gezicht van mijn medespelers wanneer ik ze weer eens een meedogenloze nederlaag aansmeer.

Geel is de kleur van een banaan. De banaan staat symbool voor die briljante momenten waarop ik tijdens het spelen een scheve situatie zonder verpinken weer recht kan trekken. Of omgekeerd, als door mijn toedoen de kortste afstand tussen twee overwinningspunten bij mijn tegenspelers tot een kromme wordt gereduceerd.

Geel is de kleur van geelzucht. Geelzucht, en ik wil graag de nadruk leggen op het tweede gedeelte van dat woord, staat synoniem voor het geluid dat mijn medespelers maken op het moment dat ze vaststellen dat ze voor de zoveelste keer voor de tweede plaats moeten gaan.

Geel is de kleur van een vergeelde foto. Dit staat symbool voor de foto van mij en miss Canada die ik tot het einde der dagen op mijn hart zal dragen. En zij op het hare.

Geel is de kleur van wijsheid, groot denkvermogen en hoge intelligentie. Elke kleurenconsulent zal u dit, mits voorafgaande betaling van een belachelijk hoog bedrag, bevestigen. Het zijn eigenschappen die in grote hoeveelheden, en zelfs door mensen zonder veel observatievermogen, bij ondergetekende kunnen worden waargenomen.

Geel is geen groen, waarbij groen staat voor de uitdrukking: “Zij sloegen allemaal groen uit.” Meerbepaald indien deze zegswijze wordt gebruikt om aan te geven dat mijn medespelers het weer eens niet gehaald hebben van die met zijn gele pionnetjes. Ja, die daar!

Geel is de kleur van één van de olympische ringen. Dit staat symbool voor het olympisch niveau waarop ik spellen speel.

Geel is de kleur van een Chinees. Dit staat symbool voor “Het Gele Gevaar”, de bijnaam die ik stilaan bij mijn medespelers aan het krijgen ben.

Geel is de primaire kleur van het briefje van €200. Dat is de standaardprijs die medespelers mij momenteel moeten betalen om hen te laten winnen.

Geel is een rijmwoord op “gekrakeel”, een vorm van communiceren die ontstaat tussen mijn medespelers nadat ze voor de zoveelste keer de boot zijn ingegaan en waarbij ze elkaar de zwarte piet proberen toe te schuiven voor de oorzaak van hun nederlaag.

Geel is de naam van een Belgische stad in de Kempen die wereldwijde bekendheid geniet omwille van de vooruitstrevende, zeg maar revolutionaire, thuisbehandeling van psychiatrische patiënten, een behandeling die voor een aanzienlijk aantal van mijn medespelers werd voorgeschreven na weer een zoveelste nederlaag. Op spelavonden waarbij ondergetekende betrokken is wordt er sedert 01/01/2008 sowieso een crisisbed in hogergenoemde stad vrijgehouden.

Geel is een primaire kleur die men bij straling met golflengtes tussen 565 en 590 nanometer in het spectrum terugvindt. Deze getallen komen ongeveer overeen met het aantal spellen dat ik winnend zou afsluiten op een totaal van 600. Aangaande de niet gewonnen spellen op dit aantal en de oorzaak daarvan verwijs ik u graag naar de hoger genoemde rubriek die begon met de zin “Geel is de primaire kleur van het briefje van €200.”

Geel is de kleur die in de heraldiek aangeduid wordt voor goud. Legt u gerust zelf de link. Goud is tevens de liturgische kleur die op elk uitbundig gevierd feest mag worden gebruikt in plaats van wit. Uitbundig gevierde liturgische feesten zijn de, in mijn geval veelvuldig voorkomende, uitspattingen die spontaan ontstaan na het behalen van een zoveelste overwinning.

Geel is de officële kleur van Vaticaanstad. Dit staat symbool voor de heiligverklaring die mij over ettelijke jaren, na het zorgvuldig bestuderen van mijn wonderbaarlijke en miraculeuze overwinningen door theologen allerhande, ongetwijfeld ten deel zal vallen.

Zo, ik hoop dat ik u hiermee duidelijkheid heb verschaft aangaande mijn persoonlijke voorkeurkleur.


Tot slot enkele dienstmededelingen:

Ik wil u graag wijzen op een wedstrijd die op dit moment bij de uiterst sympathieke spellclub “De Spellenhut” van Westmeerbreek loopt. Wilt u per se nog eens winnen en wenst u meer details hierover klik dan op de volgende link: http://despellenhut.yourbb.be/viewtopic.php?t=482

Wat ook dringend moet toegevoegd worden aan uw favorieten is de link naar de nieuwe weblog die recent is ontstaan binnen de alom gekende Nederlandse website Spellengek.nl. Als u op volgende link klikt wordt u er rechtstreeks naartoe geschoten: http://spellengek.blogspot.com/

Als ik u was zou ik ook eens dringend gaan kijken op www.bordspel.com Daar staat een zeer interessante wetenswaardigheid over een spel genaamd Agricola. Ga naar updates – nieuws – releases en klik op de eerste uitgever die u daar in de linker kolom tegenkomt. Ga wel eerst even zitten vooraleer u dit doet. Ik deed dat niet en sindsdien sleept mijn rechterbeen een beetje.

Waar wacht u nog op? Tempo!

Dominique

 

8 gedachtes over “GEEL!

 1. Heel aardig allemaal hoor, maar je laat zelf de zwakke plek al zien: het groen uitslaan van je medespelers. Het is vast geen toeval dat je over het hoofd ziet dat geel ook de kleur is van jaloezie. De gele speler kan alleen maar groen uitslaan van afgunst als de groene speler hem weer eens afdroogt. Ocharme.
  Toch bedankt voor de link 🙂

  Like

 2. Ik heb een vaag maar onmiskenbaar vermoeden dat jij met groen speelt, Pieter Hein..

  Like

 3. Peter Hein, nu schreef ik je naam weer fout! Dat komt ervan als iemand uit je kennissenkring Pieter-Hendrik heet. Het zal niet meer gebeuren.

  Like

 4. Geel is ook de kleur die je blauwe
  plekken na een tijdje krijgen, als je
  weer eens bent afgetroefd met een of
  ander spel.

  Like

 5. Benny, ik weet niet met welk “slag” van spelers jij meestal aan tafel zit, maar ze lijken mij op het eerste gezicht nogal agressief. Misschien eens een spel proberen waarin een vredespijpfiche in voorkomt?

  Like

 6. Na deze warme oprechte bekentenissen en openbaringen,zijn er dan nog hoegenaamd vrijwilligers over die met “GEEL” aan de spellentafel willen zitten?
  Tip:Er bestaan ook bordspellen ZONDER geel.
  (tenzij dominique zijn potje met gele verf bijheeft)
  Tip2:Kaartspellen,de droogtijd van verf kan misschien een obstakel zijn om niet te gelen.

  Like

 7. Ik was al vrij verlekkerd, maar na het lezen van jouw recensie Dominique, heb ik mezelf en mijn portemonnee over de streep getrokken en Jamaica aangeschaft. Heerlijk spel! Een echte instapper om mensen warm te maken voor meer.
  En aangezien mijn medespelers zich meestal vasthouden aan hun favoriete kleur alsof het een stuk wrakhout is nadat ik hun schip aan flarden heb geschoten (wat meermaals het geval was, met vrouwelijke piraten valt niet te spotten!) speelde ik deze keer met roos. Roos begot! Een kleur die ik doorgaans mijd als de pest, maar waarmee ik deze keer Mega Mindy-gewijs schepen kelderde alsof het veredelde papieren bootjes betrof. Helaas, ondanks mijn superieur kanonnenwerk bleek ik op het einde van het spel met één puntje verschil te verliezen, aaaaaargh. Maar wees gerust, dit spel zal nog op tafel komen en mijn wraak zal zoet zijn! Ik ben alvast mijn enterhaken aan het scherpen …

  Like

Reacties zijn gesloten.